Kuinka päästä irti on-off ajattelusta?

Blogi 2

Ootko sä kyllästynyt siihen, että joudut aina vuoden alussa, syksyllä ja maanantaina aloittamaan uudestaan tavoitteelliset treenit ja ruokavalion noudattamisen ja haluaisit irti tästä oravanpyörästä?

Sua ehkä turhauttaa jatkuvat epäonnistumiset ja se, ettet saa yrityksistä huolimatta pidettyä kiinni terveyttä, hyvinvointia ja sun tavoitteita edistävistä elämäntavoista ja tavoitteellisista treeneistä kestävästi.

Mikä johtaa siihen, että…

  • Koet sun olon turhautuneeksi, kun treenaat salilla aina samoilla painoilla salilla ja joudut aloittamaan kerta toisensa jälkeen treenit “alusta”
  • Sun kehonkoostumus ei muutu haluamallasi tavalla (tai jopa muuttuu päinvataiseen suuntaan…)
  • Et saavuta sun haluamaa vahvaa, energistä ja toimintakykyistä kehoa

Kyllähän sä onnistuisit muuten, mutta aina elämä pistää kapuloita rattaisiin. Lapsi sairastuu, töitä kasaantuu, lomareissu sekoittaa treenirytmiä…

…ja kun päivä / viikko meni jo pilalle, niin eikö se ole sama antaa olla ja aloittaa uudestaan sitten ensi maanantaina?

Tunnistatko tämän ajattelumallin?

Kun sä päästät irti on-off -ajattelutavasta, sulla on mahdollisuus…

  • Saada enemmän onnistumisen kokemuksia treeneissä, kun harjoittelussa on jatkuvuutta pidemmällä aikavälillä
  • Saat tuloksia jopa “vähemmällä vaivalla” (esim. vain 2-3 treenillä viikossa), kun väliin ei tule turhia treenitaukoja
  • Muokkaat sun kehonkoostumusta haluttuun suuntaan (ilman turhia kieltolistoja ja rajoitteita)
  • Voit hyvin ja ja koet sun olon energiseksi ja jaksavaksi päivittäin
  • Saat lisää voimaa sun kehoon ja koet sun olon vahvaksi ja toimintakykyiseksi
  • Pystyt nauttia hyvällä omallatunnolla myös herkkuhetkistä, ulkona syömisestä jne.

Ja tiedätkö mitä?

Sun on täysin mahdollista saavutta nämä kaikki asiat. <3

Kuinka päästä irti on-off -ajattelutavasta?

Kun haluat päästä irti on-off -ajattelumallista ja saavuttaa pysyvästi urheilullisen, terveyttä, hyvinvointia ja sun tavoitteita edistävän elämäntyylin, aloita seuraavista viidestä askeleesta:

1. Aseta tavoitteet oikein

Yleensä ihmiset yliarvioivat sen, mitä voivat saavuttaa lyhyellä aikavälillä ja aliarvioivat sen, mitä voivat saavuttaa pidemmällä aikavälillä.

(Lueppa edellinen vielä uudestaan!)

Tämä johtaa siihen, että…

  • Yrität vuoden alussa, syksyllä ja seuraavana maanantaina “ottaa itseäsi niskasta kiinni” – aloitat tavoiteelliset treenit, ruokavalion noudattamisen ja näennäisesti “terveellisen elämän”
  • Asetat epärealistiset tavoitteet treenien määrän suhteen, jolloin kalenterisi on tiukkaa suorittamista ja treenit eivät tuo energiaa, vaan syövät vain jaksamistasi
  • Rajaat ruokavaliostasi turhaan liikaa asioita, joka johtaa sosiaalisen elämän kapeutumiseen, mielitekoihin ja ahmimiseen

…jolloin jojoilet edes takaisin “terveellisen elämän” ja “ihan sama koitan myöhemmin uudestaan” -elämän välillä, koska et kerta toisensa jälkeen pysty toteuttamaan suunnitelmaasi, joka ei alun alkaenkaan ollut realistinen toteuttaa sinun arjessasi – ja koet epäonnistuneesi.

Kun haluat saavuttaa pysyvästi sporttisen elämäntyylin, jossa koet olosi vahvaksi, energiseksi ja itsevarmaksi, toimi näin:

  • Pohdi ja kirjoita tarkasti ylös, miltä sun TAVOITETILA näyttää ja tuntuu (eli ei mitään “olisi kiva olla laihempi” -settiä, vaan: “Tavoitetilassani herään aamulla energisenä, minulla on hyvä olo omassa kehossani ja tunnen itseni itsevarmaksi, kehoni on vahva ja toimintakykyinen ja kestää arjen kuormituksen helposti, saan aitoa iloa ja onnistumisen elämyksiä treeneistä sen sijaan, että treenit olisivat vain “pakollinen paha”…)
  • Mieti tarkka SUUNNITELMA tavoitetilaan pääsemiseksi ja varmista, että se on REALISTISESTI toteutettavissa juuri sinun arjessasi, myös pitkällä aikavälillä (eli ei mitään “nyt otan itseäni niskasta kiinni, ostan uuden nettivalmennuken ja tavoitteeni on noudattaa sen ohjeita seuraavat 8 viikkoa”, vaan: “Treenaan yksilöllisen, minun vahvuuteni ja kehityskohteeni huomioonottavan treenisuunnitelman mukaan 2-3 kertaa viikossa, keskityn ruokavaliossani syömään kasviksia jokaisella aterialla ja varmistan, että saan 8 tuntia laadukasta unta joka yö” jne.)

Kun sulla on tavoite (ja suunnitelma) selvillä, pohdi ja kirjoita ylös MIKSI haluat kyseisen tavoitteen saavuttaa. Miksi se on sinulle tärkeää?

Tämä on EHDOTTOMAN tärkeä osa onnistunutta tavoitteenasettelua ja välttämätöntä, kun haluat päästä irti on-off ajattelu- ja toimintatavasta.

Kun sinulla on syy muutokselle kristallin kirkkaana mielessä, jaksat tehdä asioita tavoitteesi hyväksi silloinkin, kun ei niin huvittaisi tai kun tulee vastoinkäymisiä vastaan (mitä muuten aina tulee).

Siksi, kirjoita sekä tavoite, että syy sen taustalla ylös ja laita mielellään vielä esille näkyvälle paikalle (työpöytäsi tai puhelimesi taustakuvaksi, post-it lapulla vessan peilin oveen tms…) jotta sinun on helppo palata siihen aina tarvittaessa.

Tavoitetta kannatta peilata myös omiin arvoihin: jos se on ristiriidassa niiden kanssa, pohdi vielä uudestaan.

2. Tunnista ja työstä omia ajatusmallejasi

Niin kauan kuin olet omaksunut: “Minä nyt vaan olen tällainen joko-tai ihminen” -identiteetin, niin niin sinä oletkin (se itse määrittelemäsi) joko-tai ihminen.

Sinun täytyy muodostaa ja alkaa vahvistaa uutta identiteettiä, joka vastaa sitä tavoitetilaa jossa sinä haluat olla.

Millainen ihminen on jo saavuttanut sinun tavoitetilasi? Miten hän ajattelee ja toimii? Millaisia rutiineja hänellä on? Miten hän syö ja treenaa? Miten hän reagoi vastoinkäymisiin tai haasteisiin?

Ala toimia tavalla, jolla tavoitetilassasi oleva ihminen toimisi. Se et ole sinä, joka saavuttaa tavoitteesi – vaan se on SINÄ 2.0 ja sinun täytyy alkaa toimia NYT kuten hän toimisi, jos haluat saavuttaa tavoitteesi.

Jos tavoitetilassasi oleva ihminen ei heittäisi hanskoja tiskiin syötyään työpaikan kahvipöydässä tarjolla olleita herkkuja ja menisi kotiin syömään kaapit tyhjäksi, koska “päivä meni jo pilalle”…

…miksi sinä toimisit niin?

Lisäksi sinun täytyy alkaa tunnistaa ajatusmallejasi, jotka eivät oikeasti pidä paikkaansa.

Kun tunnistat ajatusmallin, joka ei tue tavoitetilasi saavuttamista (esim. “En tule koskaan saavuttamaan tavoitettani…”) on tärkeää että hyväksyt sen olemassaolon – MUTTA alat tietoisesti liimaamaan sen päälle uutta, sinun hyvinvointiasi ja tavoitettasi tukevaa ajatusmallia.

Lähde muuttamaan negatiivista / estävää ajatustapaa ensin neutraaliksi ja sitten positiiviseksi, esim. näin:

“En tule koskaan saavuttamaan tavoitettani…”

—> “Minulla on mahdollisuus onnistua tavoitteeni saavuttamisessa”

—> “En voi epäonnistua – epäonnistun vasta, kun lakkaan yrittämästä”

Kun toistat tätä uutta ajatusmallia riittävän monta kertaa (ääneen tai mielessäsi!) alat hiljalleen uskoa siihen itsekin.

Ja näin alat hiljalleen uskoa, että sinun ON mahdollista saavuttaa tilanne, jossa et heittelehdi ääripäästä toiseen treenien ja ruokavalion kanssa (eli joko syöt tosi tarkasti ruokavalion ja treenaat kovaa TAI syöt mitä sattuu ja treenit jäävät tekemättä) vaan osaat toteuttaa terveellisiä elämäntapoja ja pitää kiinni treeneistä muuttuvissakin elämäntilanteissa joustavalla ja rennolla otteella.

3. Vahvista psyykkistä joustavuutta / psyykkisiä taitoja

Yksi merkittävimmistä asioista, joka auttaa sinua pääsemään pysyvästi eroon “kaikki tai ei mitään” -ajattelutavasta, on psyykkisen joustavuuden ja ylipäätään psyykkisten taitojen kehittäminen ja vahvistaminen.

Sinun TÄYTYY vahvistaa mm. itsemyötätuntoa ja hyväksyntää sekä löytää sopivasti armollisuutta itseäsi kohtaan (siinä missä sinun täytyy myös uskaltaa mennä rohkeasti epämukavuusalueellekin saavuttaaksesi tavoitteesi!), jotta voit saavuttaa balanssin – jossa sekä treenaat tavoitteellisesti ja tuloksekkaasti sekä tuet elämäntavoillasi hyvinvointiasi ja painonhallintaa JA samalla nautit elämästäsi stressaamatta liikaa syömisistä ja treeneistä.

Edellämainittujen lisäksi sinun kannattaa ehdottomasti yhdistää henkistä treeniä fyysisen harjoittelun rinnalle, kun haluat päästä irti “on-off” -ajattelu ja toimintamallista JA haluat saavuttaa parempia tuloksia myös salin puolella.

Eli ei riitä, että toistat automaatiolla (ja itsekurilla) treeni-ravinto-lepo komboa – vaan sinun täytyy työstää myös sitä, mitä korviesi välissä tapahtuu.

Ajattelulla on isompi voima KAIKKEEN, kuin osaat arvatakaan!

Jos et vielä hyödynnä esimerkiksi mielikuvaharjoittelua tai visualisointia osana tavoitteesi saavuttamista, ovat nämä ehdottomasti työkaluja, jotka sinun kannattaa ottaa haltuun.

Näiden avulla voit esimerkiksi vahvistaa tavoitetilaasi liittyvää TUNNETTA, joka taas ohjaa ajatteluasi, joka taas vaikuttaa käyttäytymiseesi ja toimintaasi seuraavasti:

ÄRSYKE —> TUNNE —> AJATUS —> TOIMINTA

Esimerkiksi:

  • Tulet kipeäksi —> Ärsyttää ja turhauttaa —> “Miksi minulle aina käy näin?” —> Et tee mitään tavoitteesi eteen ennen, kuin olet taas tervehtynyt ja on seuraava maanantai TAI
  • Mielikuvaharjoitus, jossa visualisoidaan tavoitetilaa —> Toiveikas ja innostunut olotila —> “Minä pystyn tähän!” —> Lähdet salille motivoituneena

Eli ketju toimii molempiin suuntiin ja esim. mielikuvaharjoittelulla pystyt luomaan ja vahvistamaan “positiivisia ketjuja”, jotka tukevat tavoitteesi saavuttamista.

Ja kun opit hyväksymään matkaasi hidastavat ärsykkeet (esim. kipeäksi tuleminen – johon ei pysty itse määräänsä enempää vaikuttamaan) ja keskityt asioihin joihin voit vaikuttaa (omat ajatuksesi), sinulla on mahdollisuus muuttaa lopputulosta:

  • Tulet kipeäksi —> Ärsyttää ja turhauttaa —> “Teen nyt sen, mitä pystyn tavoitteeni eteen.” —> Syöt fiksusti, vaikka et pääsekään treenaamaan

Tätä kaavaa hyödyntämällä ja toistamalla tulet sekä pääsemään irti on-off -ajattelumallista SEKÄ saavuttamaan myös tavoitetilasi nopeammin.

Kehitä ajatteluasi yhdessä kanssani Vahva Nainen -yhteisössä, jossa saat lisää käytännön työkaluja onnistumiseen:

4. Keskity kehittävään voimaharjoitteluun (+ sitä tukevaan ravitsemukseen) kuluttavan hikijumpan (ja rajoittavien dieettien) sijaan

Olet ehkä (useammanki kerran) aloittanut kovat treenit ja “ruokavalion noudattamisen” ja toivonut, että saisit vihdoin näkyvää muutosta kehonkoostumukseesi ja olisit vihdoin tyytyväinen itseesi ja omaan kehoosi.

Ja ehkä olet hetkellisesti onnistunutkin pudottamaan painoasi ja saanut nesteet liikkeelle kehostasi…

…mutta et lukisi tätä artikkelia, jos olisit tyytyväinen tämänhetkiseen tilanteeseesi ja saavuttanut pysyvästi toivomiasi muutoksia näiden avulla.

Ongelma on siinä, että kukaan meistä ei ole superihminen, joka jaksaisi puskea eteenpäin pelkällä itsekurilla (pitkällä tähtäimellä).

Et sinä, enkä minäkään. <3

Siksi haluan ehdottaa sinulle toisenlaista ratkaisua.

Ratkaisua, jonka avulla pääsin itse kuluttavasta “joko-tai” -ajattelu- ja elämäntavasta, jossa joko treenasin kovaa ja söin tarkan ruokavalion mukaan (joka johti sosiaalisen kanssakäymisen rajoittumiseen, rahan-, energian ja ajan tuhlaamiseen sekä painon jojoiluun sekä epäonnistumisten kierteeseen ja tyytymättömyyteen itseäni ja kehoani kohtaan)…

…tilanteeseen, jossa koin oloni vahvemmaksi ja itsevarmemmaksi kuin koskaan aikaisemmin, pääsin eroon pitkään jatkuneista uniongelmistani sekä muokkasin kehonkoostumustani sporttisempaan suuntaan (tai se oikeastaan tuli “sivutuotteena” ilman, että mietin asiaa enää sen suuremmin).

Kun sinäkin haluat onnistua tässä, toimi näin:

Ota kehittävän voimaharjoittelun perusperiaatteet haltuun ja suunnittele treenisi aidosti tämänhetkiset palautumisresurssisi sekä voimavarasi huomioonottaen.

Tämä ei todellakaan ole mitään rakettitiedettä, vaan asiat ovat lopulta aika yksinkertaisia. Sinun täytyy vain osata keskittyä oikeisiin asioihin.

Lupaan, että saat näkyvää tulosta jopa vähemmällä vaivalla, kuin mitä olet aikaisemmin käyttänyt paremman kunnon metsästämiseen – kun olet valmis laittamaan treenisi oikeasti kuntoon ja alat keskittyä salilla olennaiseen.

Varmista, että sinulla on selkeä punainen lanka harjoittelussasi eli et tee vain “sitä sun tätä” tai treenaa vain fiiliksen mukaan – vaan sinulla on selkeä suunnitelma siitä mitä teet, kuinka paljon ja millä tavalla.

Varmista harjoittelun nousujohteisuus, riittävä ärsykkeenvaihtelu, jaksottaminen sekä riittävä ravinto ja lepo. Suunnitele ohjelmasi sopimaan elämääsi ja arkeesi, ei toisinpäin.

Varmista, että sinulle on kristallin kirkasta se, millä asioilla on oikeasti merkitystä kehittävässä voimaharjoittelussa ja tulet saamaat sekä tuloksia harjoittelullasi (mikä itsessään muuten pitää motivaatiota ja treeni-intoa yllä!) sekä samalla huomaat ulkonäön muuttumisen sporttiseksi olevan enemmänkin “positiivinen sivuseikka” sen rinnalla, kun alatkin tuntea olosi vahvaksi, pystyväksi ja kyvykkääksi ja saat onnistumisen elämyksiä ja kokemuksia treeneissäsi.

Sen jälkeen et halua enää lopettaa tai pitää taukoja, sillä harjoittelusta tulee aidosti ilon ja energian lähde “pakollisen pahan” sijaan.

Sitähän sinä haluat?

Kun et enää käy salilla vain kuluttaaksei kaloreita, treenaaminen ei lopu herkkuhetkiin (tai ns. “ohisyönteihin”) vaan käyt salilla huolimatta siitä, miten olet syönyt – ja tämähän tietysti tukee harjoittelun sekä sitä tukevien elämäntapojen jatkuvuutta ja näin ohjaa sinua poispäin “joko-tai” -ajattelu ja toimintatavasta. <3

5. Peilaa ajatuksiasi ulkopuolisen kanssa

Et ole tähän asti onnistunut irroittautumaan “joko-tai” -mentaliteetista ja “kaikki tai ei mitään” -toimintatavasta ja kuitenkin etsit tälläkin hetkellä uutta nettivalmennusta, jotta voisit ottaa itseäsi niskasta kiinni treenien ja ruokavalion suhteen…

Otat tavoitteeksesi “tehdä ohjeiden mukaan seuraavat 8 viikkoa”, jotta voisit taputtaa itseäsi olalle parin kuukauden päätteksi, että sinä “teit sen”.

Mutta kuinka monta kertaa olet toistanut tämän jo aikaisemmin ja olet kuitenkin nyt etsimässä taas uutta ratkaisua tilanteeseesi?

Se ratkaisu ei löydy uusista haasteista tai dieeteistä. Saatat saada hetken dopamiiniryöpyn nähdessäsi vaa’an lukeman laskevan, kunnes et jaksakaan enää seurata A4 ohjelappusta…

…tai huomaat, ettei ruokavalio sovellukaan lomareissulle tai juhlahetkiin ja joudut (taas kerran) joko kietäytyä menoista kokonaan tai luovuttaa hetkeksi “projektisi” suhteen.

Mitä jos sun ei tarvisikaan valita näiden kahden väliltä?

Mitä jos sun ei tarvisi valita, haluatko elää terveellisesti, saavuttaa sporttisen ja vahvan kehon sekä energisen olon tai vaihtoehtoisesti nauttia elämästä?

Mä junnasin paikoillani vuosia, samalla kun käytin rahaa, aikaa ja energiaa erilaisten ratkaisuiden etsimiseen ja “kokeiluihin” odottaen, että saatuani projektin päätökseen olisin tyytyväinen itseeni ja kehooni (pääsemättä koskaan tähän lopputulokseen).

Kunpa joku olisi auttanut mua ymmärtämään, ettei mun tarvi yrittää niin paljoa – mun pitää vaan osata keskittyä oikeisiin asioihin (ja ai saakeli, kun olisin päässyt niiiin paljon helpommalla haluamaani lopputulokseen ja löytänyt tyytyväisyyden itseäni ja omaa kehoani kohtaan).

Tässä mä haluan auttaa sua. <3

Haluan auttaa suakin pääsemään irti mustavalkoisesta “joko-tai” -mentaliteetista ja sisäistämään, miten voit saada oikeasti vähemmällä enemmän ja miten voit voida oikeasti kokonaisvaltaisesti niin paljon paremmin, kun et enää ole loukussa loppumattomassa dieettikierteessä ja jojo -laiduttelussa.

Voit saada enemmän tuloksia salilla, parempaa hyvinvointia ja jaksamista. Kestävästi ja pysyvästi.

Saamaan tuloksia aikaan ilman, että tarvii koko elämä pyhittää urheilulle ja ruokavalion miettimiselle – vaan mukaan mahtuu muutakin elämää.

Kun haluat päästä irti “kaikki tai ei mitään” -elämäntavasta ja saavuttaa rennomman ruoka- ja treenisuhteen sekä pysyvästi urheilullisen, terveyttä, hyvinvointia ja sun tavoitteita edistävän elämäntyylin, liity mukaan mun Vahva Nainen -yhteisöön – niin mä autan sua eteenpäin. <3

(Yhteisöön liittyminen ei maksa mitään, eikä velvoita mihinkään ja halutessasi saat poistua sieltä koska tahansa. <3)

Lue myös: Kuinka saada lisää itsevarmuutta salilla treenaamiseen?

Kategoria:

044 3022323 | teresa.pt@outlook.com

vismapaybanneri