Uskallan väittää, että jokainen salilla treenannut on jossain vaiheessa kokenut epävarmuutta treenien suhteen.
Salitreeniä aloittava saattaa kokea jopa jonkinasteista “salikammoa” – vaikka kiinnostusta voimaharjoitteluun olisi, voi uusi ympäristö tuntua jännittävältä (mikä on super ymmärrettävää ja inhimillistä!).
Jos olet käynyt salilla jo 1-2 vuotta, saatat olla jo sinut itse kuntosalilla käymisen kanssa – mutta mietit ehkä, että…
- Mitä minun kannattaisi salilla tehdä, jotta saisin nopeammin kehitystä?
- Miten isot moninivelliikkeet (esimerkiksi kyykyt, maastavedot jne.) suoritetaan oikeaoppisesti, jotta en riko paikkojani?
- Miten uskaltaisin nousta isompiin painoihin eri liikkeissä?
Nämä ovat asioita, joita voit taklata yhdessä valmentajan kanssa – mutta nyt haluan antaa sinulle jo muutamia työkaluja, jotka voit ottaa heti käyttöön omissa treeneissäsi saadaksesi lisää itsevarmuutta harjoitteluun!
Miten saada lisää itsevarmuutta salilla treenaamiseen?
Olet ehkä treenannut tähän asti vähän fiiliksen mukaan ja pohdit joka kerta salille mennessäsi, että mitähän sitä tänään oikein tekisi?
Saat tehtyä ihan ok treenin – mutta jossain kohtaa treeniä pohdit, että pitäisiköhän vielä tehdä liike tai pari lisää, jotta kehitystä varmasti tulisi?
Tämä voi toimia jonkin aikaa.
Mutta ehkä olet jo huomannutkin, että tuloksia ei enää tulee samalla tahdilla kuin aiemmin alkuvaiheessa?
Se, että sinulla ei ole selkeää suunnitelmaa ja punaista lankaa harjoittelussasi tuottaa yllättävän paljon epävarmuutta harjoitteluun, kun et oikein ole varma mitä siellä salilla kannattaisi tehdä.
Siksi sinun kannattaa panostaa siihen, että sinulla on joku ohjelma, jota seuraat.
Tämä auttaa sinua mm.
- Saamaan haluamaasi kehitystä
- Pitämään motivaatiosi korkealla sekä
- Nostamaan itsevarmuuttasi salilla, kun tiedät tarkalleen, mitä teet salilla joka kerta, kun sinne menet
Jos haluat saada heti selkeän punaisen langan harjoitteluusi ja nostaa sarjapainojasi jopa 10-25kg seuraavien 12 viikon aikana, tutustu Vahva Nainen -valmennukseen alapuolelta:
Lisää itseluottamusta mielikuvaharjoittelun avulla
Oletko vielä hyödyntänyt henkistä treeniä osana harjoitteluasi? Jos et, niin sinulla on valtava potentiaali viedä treenejäsi ja itsevarmuuttasi uudelle tasolle mm. mielikuvaharjoittelun avulla!
Kokeile seuraavassa treenissäsi esimerkiksi seuraavaa harjoitusta:
- Laita silmät kiinni ja hengitä muutaman kerran syvään sisään ja ulos
- Näe mielessäsi itsesi suorittamassa seuraavaa liikettäsi (esimerkiksi takakyykky) ja käy koko suoritus mielessäsi niin, että näet itsesi ONNISTUMASSA liikkeessä / sarjassa
- Sano itsellesi (ääneen tai mielessäsi) jotain kannustavaa, esimerkiksi: “Sinä pystyt siihen!” tai “Nyt mennään!” (kokeile, millainen kannustuslause toimii sinulle, eikä tunnu liian teennäiseltä)
- Tunne, kuinka itseluottamuksesi kasvaa – avaa silmät ja aloita sarja!
Vinkki! Voit kuvitella itsesi tekemässä suorituksen joko “normaalissa tahdissa” (samassa tahdissa, kuin oikeasti tekisit sarjan) tai hieman nopeutettuna – nopeutettu versio saattaa entisestään nosta itseluottamustasi!
Kun olet testannut tätä, niin tule jakamaan sun fiiikset mulle Instagramissani @teresahuhtinen – haluan tietää, mitä tykkäsit harjoituksesta ja koitko sen hyödylliseksi!
Varmuutta harjoitteluun tekniikoiden hiomisella
Jos et ole varma, miten eri liikkeet suoritetaan oikein, vaikuttaa se väistämättä itsevarmuuteesi negatiivisesti.
Kun hiot tekniikat kuntoon, on olosi vastaavasti huomattavasti itsevarmempi ja uskallat nostaa isompikin painoja pelkäämättä loukkaantumista!
Tekniikoita voit hioa yhdessä kanssani Turussa livenä (esimerkiksi Starttipaketin avulla) tai hyödyntämällä paljon kehuttua Liikepankkiani.
Hyviin liiketekniikoihin kannattaa panostaa, sillä sen lisäksi että niiden handlaaminen tuo sinulle valtavasti itsevarmuutta – varmistat, että treenaaminen on turvallista ja tehokasta (jolloin se tuo sinulle sekä tuloksia, että ennaltaehkäisee loukkaantumisia ja rasitusvammoja).
Kun haluat lisää itsevarmuutta salille…
- Varmista, että sinulla on selkeä suunnitelma MITÄ teet salilla
- Hyödynnä mielikuvaharjoittelua sekä muuta henkistä treeniä osana (fyysistä) harjoitteluasi sekä
- Hio liiketekniikkasi kuntoon, jotta voit olla varma MITEN liikkeet suoritetaan oikein ja saat itsevarmuuden lisäksi parempia tuloksia sekä ennaltaehkäiset vammoja
Lue myös: Kuinka päästä irti on-off ajattelusta?